Beenvaatjes

 

Bloedvaten in de benen zorgen voor de bloedvoorziening van de huid, spieren en omliggend weefsel. Wanneer kleinere bloedvaten verslappen en uitzetten, worden ze spataderen genoemd. Dit zijn blauwe kronkelige aderen met soms een verdikking (blow-out). 

 

 

Soorten

De twee belangrijkste soorten aderen in de benen zijn de bezemrijsvarices en de varices (stamaderen). Bezemrijsvarices zijn paarsrood tot blauw van kleur. Het zijn dunne kronkelige adertjes met vele vertakkingen. Vaak geven zijn varianten geen klachten maar worden ze als cosmetisch storend ervaren. 

De stamaderen lopen zijn vaak paarsblauw tot blauw van kleur en lopen als een dikke kabel over de benen. Deze bestaan uit de twee grote beenvaten: Vena Saphena Magna en Vena Saphena Parva. Deze spataderen kunnen daarentegen wel lichamelijke klachten geven zoals een zwaar vermoeid gevoel in de benen, rusteloze benen en vochtophoping rondom de enkels (veneus oedeem).

Ontstaan
Ruim een kwart van de Nederlanders heeft spataderen. Iedereen kan deze ontwikkelen maar toch loopt de één meer kans op spataderen dan de ander. Zo komen spataderen bij vrouwen gemiddeld drie keer vaker voor dan bij mannen.

Een aantal belangrijke risicofactoren waarbij de kwaliteit van de vaatwanden en klepjes verloren gaat:

·       Erfelijkheid

·       Gezondheid en gewicht (roken, alcohol en voeding)

·       Geslacht

·       Leeftijd

·       Zwangerschap

·       Beroepen waarbij je veel zit of staat

Behandeling beenvaten

Met behulp van de Nd:YAG laser 1064 nm behandelt HuidWens zowel rode als paarblauwe beenvaten. Hoog geconcentreerd licht wordt in een fractie van een seconde geabsorbeerd door de rode kleurstof in het bloed in omgezet in warmte. Deze warmte verhit het bloedvat waardoor deze coagulatie (samenklontert), zonder het omliggende weefsel te beschadigen.

De beenvaten worden na een duur van 3-6 maanden opgeruimd door het eigen lichaam.

Het intakegesprek
Een allereerste consult bij HuidWens is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Tijdens het intakegesprek beoordeelt de huidtherapeut de huid en het soort spataderen. Samen met u wordt het behandelplan opgesteld. Mocht er een onderliggend vaatproblematiek aanwezig zijn, wordt er niet behandeld.

Afhankelijk van het aantal beenvaten kan een kostenplaatje worden opgesteld. Vooraf aan de behandeling worden foto’s gemaakt welke tijdens een volgende behandeling of een controle erbij genomen worden.

 

Voorkomen is beter dan genezen
Een aantal tips om bezemrijsaderen en spataderen preventief te benaderen:

1.       -Wissel staan en zitten regelmatig af

2.       -Beweeg voldoende (minimaal 30 minuten per dag). Fietsen en wandelen zijn de beste vorm van beweging voor de benen.

3.       -Zorg dat de kuitspier geregeld wordt aangespannen. Onze huidtherapeuten kunnen u specifieke oefeningen geven indien u dit wenst.

4.       -Draag therapeutisch elastische kousen voor extra druk op de beenvaten (vooral tijdens een vliegreis of zwangerschap).

         -Indien relevant; stop met roken

Prijzen

De intake voor de beenvaten is geheel kosteloos

€ 180 euro per 20 minuten