5 redenen om niet meer onder de zonnebank te gaan

Iedereen weet inmiddels wel dat overmatig zonnen en zonnebanken veel huidschade teweeg brengt. In deze blogpost noemen we 5 redenen om voortaan niet meer onder de zonnebank te gaan. 

1. Rimpels

Het verschil met de natuurlijke zon en de zonnebank is dat de zonnebank gebruik maakt van uv-A en een minimale hoeveelheid (of helemaal geen) uv-B straling. We hebben inmiddels al geleerd dat uv-A (wat je kunt onthouden door het woord ‘’Aging’’) rimpels en pigmentvlekken veroorzaakt en dat uv-B (makkelijk te onthouden door ‘’Burning’’) de verbranding van de huid veroorzaakt. Aangezien deze uv-A straling veel heftiger is dan deze in de natuurlijke zon, is de kans op rimpels dus veel groter. Je krijgt dus veel sneller rimpels door de zonnebank dan de natuurlijke zon! 

2. Voordat je op vakantie gaat ''voorbruinen'' door de zonnebank

Zoals we net al hebben vermeld maakt de zonnebank gebruik van uv-A stralingen. Wanneer je op vakantie gaat is de hoeveelheid uv-A in mindere mate aanwezig dan uv-B. Je huid is door het ‘’voorbruinen’’ met een zonnebank kuur voordat je op vakantie gaat al wel voorbereid op uv-A straling, maar niet op uv-B straling wat er juist voor zorgt of je verbrand. Dit is dus een fabel!

3. Vitamine D aanmaak door zonnebank

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van zonlicht. Zonlicht maakt namelijk vitamine D aan. Zonnebanken beweren dat wekelijks een keertje onder de zonnebank je vitamine D op pijl brengt. Maar is dat wel nodig?
In Nederland hebben we zo’n 15-30 minuten zon nodig om genoeg vitamine D aan te maken. Hierbij hoef je alleen maar met je handen en gezicht in de zon te gaan. Daarnaast is het niet zo dat hoe meer zonlicht je huid krijgt, hoe meer vitamine D je aanmaakt. Je huid maakt namelijk niet eindeloos vitamine D aan en heeft ook geen ‘’voorraad’’.
Vitamine D kun je daarnaast ook aanmaken door het eten van vette vis, ei of margarine. 

4. Zonnebank crèmes beschermen de huid

Dit is deels een fabel en deels waar. Zonnebank crèmes bevatten geen uv filters waardoor de huid niet beschermt is tegen huidschade. De zonnebank crèmes bevatten naast bruiningsmiddelen ook voedende bestandsdelen zoals aloë vera en vitamine E. Vaak zie je dat wanneer mensen onder de zonnebank of zon gaan, dat de huid flink droger wordt. Deze bestandsdelen hydrateren de huid en laat het ‘’gezonder’’ ogen. De zonnebank crème beschermt dus niet tegen huidschade maar wél tegen uitdroging van de huid. 

5. Huidkanker

Huidkanker wordt door beide uv stralingen veroorzaakt. Onder de zonnebank wordt de uv straling versterkt en ontstaat er in kortere periode meer huidschade. Jaarlijks komen er zo'n 40.000 mensen bij met een vorm van huidkanker. Dit is een stijging van 75% in de laatste 20 jaar wat enorm groot is. Dit is mede doordat er in de jaren 70 een bruine huidskleur gezien werd als een ‘’gezonde’’ kleur. Door een toename in populariteit naar zonvakanties zoals de stranden in Spanje, was er een nieuwe hype ontstaan en dit laat dit tot de dag van vandaag kenmerken door meer en meer mensen met huidkanker.