Ongewenste haargroei

Ieder mens heeft te maken met lichaams- en/of gezichtsbeharing. Hoeveel haren er verdeeld zijn over ons lichaam is vastgelegd in onze genen en wordt geactiveerd door hormonen. Sommige mensen hebben van nature een beharingspatroon met grote dichtheid, waarbij de haren stug en donker zijn en meer opvallen. De haren kunnen zich ook bevinden op plaatsen waar we ze liever niet hebben. Dit noemen we ongewenste haargroei. Een normaal beharingspatroon kan zichtbaar zijn maar ook een afwijkend beharingspatroon met huidklachten die het gevolg zijn van problemen met de haargroei. Scheerirritatie, ontstekingen en ingegroeide haren zijn hier voorbeelden van. 

 


Oorzaak

Hormonen sturen voor een groot gedeelte de haargroei aan. Ook kan overbeharing aangeboren en erfelijk zijn. Bij hirsutisme (een mannelijk beharingspatroon) is het haarzakje overgevoelig voor mannelijke hormonen. Dit is bij sommige vrouwen terug te zien in het bloedonderzoek. Hypertrichose (overmatige haagroei op plaatse waar van nature al haargroei is) komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Deze vorm ontstaat meestal in de puberteit. Andere oorzaken kunnen bepaalde soorten medicatie zijn en hormoonschommelingen zoals de overgang en zwangerschap. In sommige gevallen zien we vrouwen met PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) waarbij overbeharing, puistjes, overgewicht en onregelmatige menstruatie kenmerkend zijn. In dit geval kan het beste de huisarts worden geraadpleegd voor eventueel verder onderzoek en maatregelen.

 

Behandeling

Bij HuidWens zijn we gespecialiseerd in de ontharingsmethoden laserontharing en elektrische epilatie. Laserontharing met de GentleMax Pro laser wordt toegepast bij gepigmenteerde haren (bruin en zwart). Elektrische epilatie met de Apilus Senior 3G bij lichte haartjes (blond, grijs of rood). Beide methoden kunnen worden ingezet op alle plekken van het gezicht en lichaam en zijn geschikt voor alle huidtypen. Tijdens een intakegesprek wordt besproken welke methode het meest geschikt is. 

 

 

 

Veel gestelde vragen

Wat kan je zelf thuis doen tegen ongewenste haargroei?

Manieren om te ontharen zoals scheren, ontharingscrème gebruiken, harsen, waxen of epileren zijn gemakkelijk om thuis uit te voeren. Dit zijn allemaal tijdelijke methoden. Het haar groeit binnen enkele dagen tot weken weer terug.