Lipoedeem

Bij lipoedeem wordt er een abnormale ophoping van vetweefsel gezien, meestal in de benen en soms ook in de armen. Het kan leiden tot pijn, zwelling en een ongelijkmatig uiterlijk van het lichaam. Bij Huidwens begrijpen we deze klachten. Het behandelplan van lipoedeem kan erg variëren, maar berust vaak op het verminderen van lichamelijke klachten.

 


Behandelmogelijkheden

Het behandelplan wordt opgesteld na een intakegesprek met de huidtherapeut. Hierbij wordt onder andere gevraagd naar de klachten, de gezondheid, leefstijl en medische voorgeschiedenis. Daarna wordt er naar de huid gekeken. Eventueel wordt er contact opgenomen met de huisarts voor aanvullend onderzoek. 

 

Lipoedeem is niet curabel. De enige oplossing is liposuctie, waarbij de vetcellen operatief worden weggenomen. Wel kan de huidtherapeut het behandelplan richten op vermindering van de aanwezige klachten. Hierbij wordt gekeken naar de huidige leefstijl en wat daarin eventueel zou kunnen veranderen op het gebied van sport, bewegen, leefstijladviezen en zelfmanagement. De huidtherapeut werkt samen met andere paramedici (sportcoach, fysiotherapeut, podotherapeut en de huisarts) om de patiënt zoveel mogelijk te helpen. 

 

Het behandelplan in de praktijk kan bestaan uit:

LPG Endermologie

Compressietherapie

Oedeemtherapie indien er een combinatie is van lip- en lymfoedeem

 

Tarieven

Lipoedeem wordt in Nederland helaas niet (volledig) vergoed. Er kan gebruik worden gemaakt van de fysiobehandelingen uit het aanvullende pakket van de zorgverzekering. Anders komen de kosten voor eigen rekening.