Lipoedeem

Lipoedeem wordt ook wel ''vetzwelling'' genoemd. Het is een aangeboren en chronische huidaandoening waarbij vetweefsel teveel vocht aantrekt en dit vasthoudt. Kenmerkend voor lipoedeem in de symmetrie. De vetverdeling is gelijkmatig verdeeld aan beide kanten van het lichaam. Vaak wordt het pas zichtbaar na de pubertijd. De binnenkant van de knieën, dijen, heupen, onderbenen en soms de onder- en bovenarmen kunnen zijn aangedaan met lipoedeem. Doorgaans gaat lipoedeem gepaard met overgewicht, daar waar afvallen lastiger is voor deze patiëntengroep. De volgende klachten zijn merkbaar: een pijnlijk, gezwollen gevoel in het aangedane deel, Een koud gevoel, last van moeheid en moeite hebben met lichamelijke inspanningen. 

 


Soorten lipoedeem

Lipoedeem kent drie stadia

 

Stadium 1: De huid is nog zacht en lijkt op panniculose (sinaasappelhuid). Dit stadium kan jarenlang bestaan en relatief hetzelfde blijven. De huid is hierbij nog zacht en vrij regelmatig van structuur. Wel is hier al duidelijk sprake van een maatverschil in boven- en onderlichaam. 

 

Stadium 2: De huid wordt harder en er ontstaan meer oneffenheden. De structuur wordt grover. Er is duidelijk sprake van panniculose en de omvangsverschillen met boven- en onderlichaam worden groter. 

 

Stadium 3: De vetstapeling wordt duidelijk zichtbaar en vooral op de benen. De benen kunnen van vorm veranderen. Door de continue druk op de lymfecapillairen kan lymfoedeem ontwikkelt worden.  

 

Behandelmogelijkheden

Het behandelplan wordt opgesteld na een intakegesprek met de huidtherapeut. Hierbij wordt onder andere gevraagd naar de klachten, de gezondheid, leefstijl en medische voorgeschiedenis. Daarna wordt er naar de huid gekeken. Eventueel wordt er contact opgenomen met de huisarts voor aanvullend onderzoek. 

 

Lipoedeem is niet curabel. De enige oplossing is liposuctie, waarbij de vetcellen operatief worden weggenomen. Wel kan de huidtherapeut het behandelplan richten op vermindering van de aanwezige klachten. Hierbij wordt gekeken naar de huidige leefstijl en wat daarin eventueel zou kunnen veranderen op het gebied van sport, bewegen, leefstijladviezen en zelfmanagement. De huidtherapeut werkt samen met andere paramedici (sportcoach, fysiotherapeut, podotherapeut en de huisarts) om de patiënt zoveel mogelijk te helpen. 

 

Het behandelplan in de praktijk kan bestaan uit:

LPG Endermologie

Compressietherapie

Oedeemtherapie indien er een combinatie is van lip- en lymfoedeem

 

Tarieven

Lipoedeem wordt in Nederland helaas niet (volledig) vergoed. Er kan gebruik worden gemaakt van de fysiobehandelingen uit het aanvullende pakket van de zorgverzekering. Anders komen de kosten voor eigen rekening.