Oedeembehandelingen

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in het lichaam waarbij het lichaam zelf niet in staat is om deze vochtophoping af te voeren. Veel voorkomende locaties waar oedeem zich bevindt, zijn de enkels, benen, armen en borst. Oedeem is onder te verdelen in 3 soorten oedeem. Je hebt lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem.

 

Verschillende soorten oedeem

De 3 meest voorkomende oedeem soorten zijn lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem.

Bij lymfoedeem hoopt zich eiwitrijk vocht op in de huid wat ontstaat door beschadiging van de lymfevaten of klieren. Daarnaast kan deze vorm van oedeem ook aangeboren zijn.

Veneus oedeem wordt veroorzaakt door een storing in de aderen. De kleppen in deze aderen werken niet meer optimaal waardoor het bloed en het vocht niet goed meer worden afgevoerd. Hierdoor ontstaat er een grote druk in de capillairen. Door deze druk wordt er meer vocht naar de weefsel ruimtes gestuurd.

Lipoedeem betekent letterlijk vet ophoping. Hierbij is er een stoornis in de aanmaak van vetcellen. Door de vergroting van deze vetcellen wordt de vochtafvoer uiteindelijk ook belemmerd.

 

 

Oedeem bij oncologie

De huidtherapeut speelt een belangrijke rol in de nazorg en begeleiding van mannen en vrouwen met kanker. Na chemotherapie, bestraling en of operaties kunnen er verschillende huidproblematiek ontstaan zoals de verschijnselen van bestralingen en chemotherapie, vochtophopingen, littekens en het ontbreken van borst en/of tepel. De huidtherapeut kan hierbij helpen middels litteken- en oedeemtherapie. Naast de lichamelijke klachten biedt de huidtherapeut ook hulp bij de mentale klachten. Zo geeft de huidtherapeut aandacht voor de psychologische en sociale aspecten van het verwerkings- en genezingsproces middels de behandelingen, adviezen en tips, het stimuleren van zelfmanagement en biedt een luisterend oor.

 

Nazorg borstkanker

Helaas krijgt 1 op de 7 vrouwen in Nederland te maken met borstkanker: een veelvoorkomende ziekte. Maar niet alleen vrouwen kunnen borstkanker krijgen, ook mannen. Na de behandelingen in het ziekenhuis kampen veel vrouwen en mannen nog met lichamelijke klachten zoals: stijfheid, verklevingen, pijn bij het bewegen en vochtophopingen.  De huidtherapeut kan met oedeemtherapie de pijn en stijfheid als gevolg van deze vochtophopingen verminderen. Wanneer er sprake is van een pijnlijk en/of vastzittend litteken, kan het toepassen van littekentherapie bijdragen aan vermindering en versoepeling van het littekenweefsel.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Bij HuidWens kunt u terecht voor de volgende behandelingen:

 

- Manuele lymfedrainage (MLD)

- TEK (steunkousen)

- Lymfetaping

- Zwachtelen (ACT)

- Lymfe press

- Bindweefselapparatuur

 

Samen met de huidtherapeute wordt er een behandelplan opgesteld om de klachten zo snel mogelijk te verminderen. Heeft u interesse of vragen over de mogelijkheden? Neem dan contact op via het contactformulier hier naast of klik hier voor de meest gestelde vragen omtrent oedeem. 

 

Prijzen

Prijzen van de zorgverzekeringen worden gehanteerd