Gesprongen beenvaatjes

Beenvaatjes, ook wel berkentakjes genoemd, zijn kleine verwijde adertjes met vele vertakkingen. Ze zijn vaak rood- en blauwkleurig en liggen net onder de huid. Deze vaatjes zien we vaak op de bovenbenen, de knieën en de onderbenen. Naarmate je ouder wordt neemt de hoeveelheid vaak toe en verdwijnen ze niet vanzelf. Mensen vinden de verkleuringen niet mooi en willen er vanaf om esthetische redenen. Vaak worden beenvaatjes verward met spataderen. Spataderen zijn echter niet hetzelfde. Dit zijn vaak grote, blauwe en verdikte aderen. Deze aderen kunnen wel klachten geven, welke wij ook behandelen in de praktijk. 


Oorzaak

Beenvaatjes ontstaan bij het ouder worden, omdat de vaatwanden met de jaren verzwakken en gaan verwijden. Meestal is er sprake van een erfelijke aanleg, maar een zwangerschap en langdurig staan of zitten kunnen het ontstaan van beenvaatjes extra uitlokken.

 

Behandeling

De verwijde vaatjes hebben geen enkele functie meer in de bloedsomloop. Het vaatje is verslapt waardoor het bloed blijft stilstaan. De grotere bloedvaatjes hebben de functie overgenomen, dus oppervlakkige beenvaatjes kunnen daarom zonder problemen worden verwijderd. Met de GentleMax Pro laser (Nd:YAG) kunnen de vaatjes vrij eenvoudig behandeld worden. Gemiddeld zijn hier 1 tot 3 behandelingen voor benodigd. 

 

 

 

 

 

 

Veel gestelde vragen

Wat kan je zelf thuis doen?

  1. Wissel staan en zitten regelmatig met elkaar af
  2. Beweeg voldoende (minimaal 30 minuten per dag). Fietsen en wandelen zijn een goede vorm van beweging voor de benen.
  3. Zorg dat de kuitspier geregeld wordt aangespannen. De huidtherapeut kent specifieke oefeningen geven indien dit wordt gewenst.
  4. Draag therapeutisch elastische kousen voor extra druk op de beenvaten (vooral tijdens een vliegreis of zwangerschap)
  5. Stop met roken