Steelwratjes

Steelwratjes, ook wel fibromen genoemd, zijn gesteelde goedaardige tumoren van het bindweefsel. Het zijn zachte, elastische aangroeisels die vastzitten aan de huid met een klein steeltje. De wratjes hebben vaak dezelfde kleur als de huid. In sommige gevallen kunnen ze ook wat donkerder van kleur zijn. De grootte varieert van enkele millimeters tot een centimeter. Voorkeursplekken zijn de hals, de oksels, op de oogleden, in de liezen, op de romp en ook wel onder de borsten. Soms kunnen er klachten ontstaan, doordat ze afgekneld worden of geraakt worden tijdens het scheren.  

 

Oorzaak

Goedaardige huidgezwellen komen heel veel voor: ongeveer een kwart van de mensen heeft er wel last van. Hoe steelwratjes precies ontstaan is nog niet bekend. De wratjes zijn niet besmettelijk. Naarmate we ouder worden, neemt het aantal steelwratjes meestal toe. Schuring en wrijving van kleding, zoals een BH-rand, kettingen of harde kragen lokken de vorming van de wratjes uit. Mensen met diabetes en met overgewicht hebben meer kans op het ontwikkelen van steelwratjes. 

 

Behandeling van steelwratjes
Steelwratjes kunnen vrij eenvoudig verwijderd worden door coagulatie met de Plasmapen. Bij coagulatie wordt het steeltje doorgebrand die vast zit aan de huid. Er ontstaat een korstje die na enkele dagen vanzelf van de huid af valt. Dit heeft vrijwel altijd een cosmetisch succesvol resultaat. 

 

Veelgestelde vragen over steelwratjes
Wat kan je zelf thuis doen?

Probeer zoveel mogelijk schuring en wrijving te voorkomen. Verder kan je zelf niet veel doen tegen steelwratjes