Pigmentvlekken

Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, zijn een opeenhoping van pigment in de huid. De meeste pigmentvlekken ontstaan daar waar de zon gemakkelijk bijkomt, zoals het gezicht, de decolleté, de handen, de schouders en ledematen. Zo kunnen pigmentvlekken al bij de geboorte aanwezig zijn. Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid pigmentvlekken toe. De meest voorkomende soort pigmentaties zijn ouderdomsvlekken, melasma (zwangerschapsmasker), sproeten en postinflammatoire hyperpigmentatie (donkere verkleuring na beschadiging).

 


Oorzaak

De vorming van pigment is een natuurlijk proces, dat bij iedereen anders verloopt. Onder invloed van de zon maakt de huid al dan niet plaatselijk meer pigment (melanine) aan. Bij een verstoring in de pigmentaanmaak ontstaan er lichte tot donkere platte ophopingen van pigmentcellen inde huid. De kans op pigmentatie in de huid wordt verhoogd door een bepaalde mate van blootstelling aan de zon, medicatie, beschadigingen aan de huid, het huidtype en hormonale invloeden. 

 

Behandeling

Sommige pigmentvlekken verdwijnen niet vanzelf en in dat geval kan behandeling nuttig zijn. De huidtherapeut kan pigmentvlekken die door de zon zijn ontstaan effectief behandelen met behulp van lasertherapie. Indien het pigment dieper gelegen in de huid aanwezig is, kan een Cosmelan kuur noodzakelijk zijn. Bovendien kunnen microneedling of chemische peeling een groot deel van het aanwezige pigment verminderen. Als er vraag is naar het camoufleren van het pigment is minerale make-up een mogelijkheid. Naast behandeling is het ook van belang om thuis aan de slag te gaan met het voorkomen van toekomstige pigmentvlekken. Dit kan bestaan uit huidverzorgingsproducten met pigment remmende ingrediënten. Niet te vergeten: het consequent dragen van zonbescherming in je dagelijkse verzorging zal aan bod komen. Zie de pagina behandeling voor pigment voor meer uitgebreide informatie.

 

Wat kan je zelf thuis doen?
Het eerste wat gedaan moet worden is het bewust worden van de oorzaken zoals blootstelling aan UV-straling, krabben aan de huid en hormoonschommelingen. Als de huid gevoelig is voor pigmentvorming is het goed om hier rekening mee te houden. Om die reden ook erg zinvol om producten te gebruiken die de volgende ingrediënten bevatten: retinol, niacinamide, tranexaminezuur, vitamine C en melkzuur. Hierdoor kunnen reeds aanwezige pigmentvlekken vervagen en de vorming van nieuwe pigmentvlekken worden voorkomen.