Steunkousen

Op deze pagina kun je alle meestgestelde vragen terug vinden over steunkousen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met het contact formulier aan de onderkant.


Meest gestelde vragen:

  1. Hoeveel steunkousen krijg ik vergoed?
  2. Moet ik ze ook in de zomer aan?
  3. Zijn steunkousen ook in verschillende kleuren beschikbaar?
  4. Hoe moet ik mijn steunkousen wassen?
  5. Welke soorten TEK zijn er?
  6. Zijn TEK in kleurtjes te krijgen?
  7. Worden TEK vergoed door de zorgverzekeraars?
  8. Hoe vaak moet een TEK vervangen worden?
  9. Ik krijg mijn kousen niet aangetrokken, is hier een hulpmiddel voor?
  10. Moet ik gedurende de reis naar mijn vakantiebestemming de TEK ook aan?
  11. Mijn huid schilfert zo erg, wat kan ik hieraan doen?
  12. Moet ik tijdens het uitoefenen van mijn sport de TEK aanhouden?
  13. Ik draag TEK kousen, is het erg dat ik ze af en toe niet draag?

Hoeveel steunkousen krijg ik vergoed?

Afhankelijk van de aandoening heb je recht op 2 paar of 2 losse steunkousen per 12 maanden of 14 maanden. Vraag dit altijd na bij je eigen zorgverzekering om de hoeveel maanden nieuwe krijgt. Wil je nog een paar extra? Dan moet je dit helaas zelf betalen.


Moet ik ze ook in de zomer aan?

Het is belangrijk om de steunkousen het gehele jaar door te dragen, ook wanneer het erg warm is. We snappen dat het niet aangenaam is om in warme temperaturen de kousen aan te trekken en te dragen. Ondanks de hitte is het wel verstandig om de steunkousen te dragen want het vocht kan in die temperaturen sneller terug komen waardoor de kans groot is dat het oedeem is toegenomen en de steunkous niet meer past. Het lichaamsdeel moet dan weer gezwachteld worden tot het weer is afgenomen naar het oude resultaat.


Zijn steunkousen ook in verschillende kleuren beschikbaar?

Steunkousen zijn in verschillende kleuren en maten beschikbaar. Neem contact op met Huidwens voor de mogelijkheden.



Hoe moet ik mijn steunkoussen wassen?

Huidwens geeft aan al haar patiënten een informatiebrief mee hoe zij de steunkousen thuis moeten wassen. Ben je deze kwijt geraakt dan kun je deze hieronder downloaden.



Welke soorten TEK zijn er?

Er zijn 2 soorten therapeutische elastische kousen: - Vlakbrei - Rondbrei Vlakbrei kousen worden plat gebreid en worden aan de achterkant aan elkaar genaaid waardoor er een naad ontstaat. Rondbrei kousen zijn te vergelijken met dikke panty’s en hebben geen naad. Verder zijn de vlakbrei- en rondbreikousen in verschillende sterktes te maken. Ze worden onderverdeeld in drukklasse 1 t/m 4, waarbij 1 de lichtste en 4 de sterkste is. De sterkte is afhankelijk van jouw klachten, die maken dat jij een TEK moet gaan dragen. De huidtherapeut maakt met jou bespreekbaar wat voor elastische kous het beste bij jou en jouw arm/been past.



Zijn TEK in kleurtjes te krijgen?

Therapeutische elastische kousen zijn in vele kleuren te verkrijgen, maar het aanbod van kleuren is afhankelijk van de gebruikte materialen en de fabrikant. Vraag ons naar de mogelijkheden!



Worden TEK vergoed door de zorgverzekeraars?

Ja, TEK wordt vanaf klasse ll vergoed door de zorgverzekeraars. Ze zitten in het basispakket wat betekent dat je niet aanvullend verzekerd hoeft te zijn, maar komen ten laste van jouw eigen risico.



Hoe vaak moet een TEK vervangen worden?

Het allerbeste is om dit jaarlijks te doen. Het is niet verstandig om elastische kousen pas te vervangen als ze kapot zijn. De kousen moet namelijk druk blijven geven. Hoe ouder ze zijn, hoe minder druk ze geven, hoe meer kans er is dat het vocht terugkomt.



Ik krijg mijn kousen niet aangetrokken, is hier een hulpmiddel voor?

Ja, in de praktijk zijn aan- en uittrekhulpmiddelen aanwezig die jou ondersteunen bij het aan- en uittreken van uw kousen. In sommige gevallen kan het zijn dat een hulpmiddel niet afdoende is en kan de ergotherapeut hier verder bij helpen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een hulpmiddel voor de kousen.



Moet ik gedurende de reis naar mijn vakantiebestemming de TEK ook aanhouden?

Het beste is om de TEK tijdens de reis te dragen, of dit nu in het vliegtuig, de bus, trein of auto is. Vaak zit je lang aan een stuk en hangen de benen naar beneden. Daarnaast is er nauwelijks bewegingsactiviteit van de benen, wat ervoor zorgt dat ze makkelijk dik worden. Bovendien kan de arm of het been dikker worden door het luchtdrukverschil.



Mijn huid schilfert zo erg, wat kan ik hieraan doen?

Bij ieder persoon schilfert de huid, echter blijven deze wanneer je een elastische kous draagt onder de kous zitten en komen ze bij het uittrekken van de kous pas vrij. Je kunt jouw armen/benen insmeren met lotion of crème welke niet vet is. Check dit van te voren goed, want TEK kunnen niet tegen vet. Hierdoor worden de vezels aangetast, wat de kous sneller doet verslijten. HuidWens verkoopt ook producten die onder de kous mogen worden aangebracht.



Moet ik tijdens het uitoefenen van mijn sport de TEK aanhouden?

In eerste instantie kun je altijd je TEK aanhouden. Mocht je gaan zwemmen of kan de TEK op een andere manier nat worden, dan kun je ze in dat geval ook uitdoen. De druk van het water neemt bij het zwemmen de functie van de TEK enigszins over. Daarnaast kan een oude TEK, die je hebt bewaard, worden gedragen tijdens het zwemmen.



Ik draag TEK kousen, is het erg dat ik ze af en toe niet draag?

Om het oedeem zo minimaal mogelijk te houden is het verstandig om de kousen elke dag te dragen. Wanneer de kousen niet dagelijks worden gedragen is de kans groot dat het oedeem toeneemt en het behaalde resultaat verloren gaat. Ook is de kans aanwezig dat het oedeem zodanig toeneemt door het niet dragen van de kousen, dat de kous uiteindelijk niet meer past.

Download
Tek informatie
tek informatie.docx
Microsoft Word document 1.3 MB