Couperose

De huid bevat meer dan duizenden bloedvaatjes die de huid voorzien van zuurstof en voeding. Wanneer de vaatwanden verzwakt zijn, verwijden de vaatjes en worden ze zichtbaar. Een heel netwerk van gesprongen bloedvaatjes samen noemen we couperose. De vaatjes zijn rood of blauw van kleur en komen meestal voor op de wangen, neus of kin. Couperose is een blijvende aandoening die niet vanzelf overgaat. Het kan de loop der jaren stabiel blijven maar het kan ook uitbreiden naar de nek en décolleté.

 


Oorzaak

Couperose ontstaat meestal op middelbare leeftijd en gaat gepaard met huidveroudering. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol. Couperose kan zich met name verergeren door factoren zoals roken, alcohol, zwangerschap, extreme temperatuurwisselingen en medicatie (bloedverdunners). Daarnaast is overmatige blootstelling aan zonlicht een uitlokkende factor. Indien er sprake is van de chronische huidaandoening rosacea kan couperose een zichtbaar symptoom zijn. 

 

Behandeling

De gesprongen bloedvaatjes onderhuids hebben geen functie meer en kunnen daarom veilig verwijderd worden met behulp van de GentleMax Pro laser (Nd:YAG) of coagulatiemethode. Bovendien adviseren wij graag over producten die geschikt zijn voor de kwetsbare, gevoelige huid om de conditie te verbeteren. Indien er behoefte aan is om de roodheden te camoufleren, kan de huidtherapeut adviseren over minerale make-up zonder negatieve effecten voor de huid.

 

Veel gestelde vragen

Wat kan je zelf thuis doen?

Er is helaas niet veel te doen aan couperose om dit thuis aan te pakken. Wel kan couperose stabiel blijven als verergerende factoren worden vermeden en de huid goed wordt verzorgd. Het is namelijk bekend dat couperose zich kan uitbreiden als er geen rekening met de situatie wordt gehouden.