Rosacea

Rosacea is een chronische ontstekingsaandoening van de huid, die gepaard kan gaan met roodheid, couperose, bultjes en kleine puistjes. Dit uit zich voornamelijk op de wangen en de neus, maar kan op het hele gezicht voorkomen. Andere symptomen voor rosacea zijn droogte, huidvergroving, branderig of stekend gevoel in het gezicht en soms oogirritatie. De huidaandoening is onvoorspelbaar en kan opvlammen in korte tijd en vervolgens weer verdwijnen.

 


Oorzaak

De aandoening begint meestal na het dertigste levensjaar, maar wordt ook bij twintigers gezien. Meer vrouwen dan mannen hebben last van rosacea. Daarnaast komt het vaker voor bij blanke huidtypen. 

 

De exacte oorzaak van rosacea is onbekend. Helaas kunnen we rosacea niet genezen, maar wel met de juiste behandeling de huid onder controle houden. De ernst van rosacea kan worden beïnvloed door inwendige en uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. 

 

Behandeling

Er zijn tal van behandelmogelijkheden binnen de huidtherapeutische zorg om uitbreiding van klachten te voorkomen en rosacea onder controle te houden. De behandeling heeft tot doel om een ontstekingsreactie van de huid uit te doven, de huidweerstand op te bouwen en roodheden en couperose te verminderen. De huidtherapeut kan rosacea duidelijk herkennen, ook als het een voorstadium betreft. 

 

Lasertherapie en coagulatie is een behandeloptie voor de opvallend wijde bloedvaatjes in het gezicht. Mocht roodheid storend blijven of je liever afzien van een behandeling is de huid te camoufleren met dekkende minerale make-up. Daarnaast bieden wij consequente verzorging voor thuis aan om de huid te kalmeren en te stabiliseren. In de praktijk voeren wij dieptereiniging behandelingen uit om de huid goed schoon te maken en littekenvorming te voorkomen. 

 

Veel gestelde vragen

Wat kan je zelf thuis doen?

Bij rosacea is het vooral van belang verergerende factoren te vermijden, zodat het stabiel blijft. Gebruik daarom milde huidverzorgingsproducten en make-up zodat de huid zo min mogelijk geïrriteerd wordt. Het nuttigen van alcohol en sterk gekruid eten wordt afgeraden omdat dit vaatverwijding stimuleert. Hetzelfde geldt voor het vermijden van extreme warmte en kou, overmatige blootstelling aan de zon en rokerige ruimtes.