Spider naevus

 

Spider naevus wordt ook wel een “spinnenkopje” genoemd, door de uitwaaiering van fijne rode vaatjes rond het rode knopje. De vaatjes zijn te vergelijken met de pootjes van een spin. De roodheid is wegdrukbaar, dat wil zeggen dat door op de plek te drukken het bloed uit het vaatje wordt geduwd. Bij het loslaten vullen de vaatjes zich onmiddellijk weer met bloed. De voorkeurslocaties van deze vaatjes zijn vooral het gezicht, met name rond de ogen en de neus. Heel veel gesprongen bloedvaatjes bij elkaar, noemen we couperose.

 

Oorzaak

De precieze oorzaak van een spider naevus is onduidelijk. Het komt meestal spontaan opzetten en kan soms ook weer spontaan verdwijnen. Factoren zoals de zon, temperatuurwisselingen, stress en alcohol hebben één ding gemeen: ons bloed gaat er sneller van stromen en dat is van invloed op de verwijding van kleine bloedvaatjes. Ook zien we soms dat na het stoten van de huid er een spider naevus verschijnt. De spiders kunnen bij alle leeftijden voorkomen. 

 

Behandeling van spider naevi

De GentleMax Pro laser (Nd:YAG) of coagulatiemethode is een zeer nauwkeurige en effectieve manier om gesprongen bloedvaatjes in het gezicht of op het lichaam te verwijderen. Binnen één behandeling kunnen de meeste spiders verwijderd worden.

 

 

COAGULATIE

VAATLASER