Siliconentherapie

Bij littekens willen we voorkomen dat de huid uitdroogt, barst en pijnlijk wordt. De talgklieren in onze huid, die gewoonlijk voor vocht zorgen, kunnen tijdens letsel worden beschadigd. De oppervlaktelaag van de huid die vochtverlies voorkomt, functioneert niet zoals we gewend zijn. 

 

Siliconen dienen om het vocht binnen de huid te houden en het litteken te hydrateren. De verdamping van water uit de huid wordt beperkt door de bedekking met silicoon en hydratatie van de buitenste laag van de opperhuid wordt verbeterd. Siliconenbehandeling is bedoeld om de roodheid en pigmentatie maar ook het ongemak en de dikte van het litteken na verloop van tijd te verzachten en te verminderen. Het is in te zetten bij brandwondlittekens, hypertrofische littekens, jeukende en pijnlijke littekens of gespannen littekens. 

 


 

 

 

Siliconen zijn beschikbaar in pleistervorm maar ook vloeibaar in de vorm van een gel. Ze hebben huidvriendelijke eigenschappen: onschadelijk voor de huid, gemakkelijk te verwijderen, draagbaar voor lange periode, resistent tegen microbiële groei en waterdicht. 

 

 

 

 

De behandeling

Tijdens een intakegesprek wordt het litteken beoordeeld en worden de klachten en verwachtingen besproken. Aan de hand van het lichaamsgebied wordt het geschikte type siliconen bepaald. De huidtherapeut leert tijdens een vervolgafspraak aan hoe de siliconen op een juiste wijze kunnen worden gedragen en onderhouden. Sommige mensen zijn gevoelig voor siliconen. Daarom is het belangrijk om de draagtijd van siliconen op te bouwen. De huidtherapeut zal de aanbevolen uren bespreken. 

 

Vergoeding

De siliconengel of -pleisters worden vergoed uit de basisverzekering en/of aanvullende verzekering met verwijzing van de (huis)arts. 

 

Adviezen

  • Voordat siliconen worden aangebracht, moet de wond genezen en schoon zijn.
  • Afhankelijk van de locatie en kleverigheid van de pleister, kan verdere fixatie van de pleister nodig zijn met bijvoorbeeld drukkledij of tape. 
  • Draag de pleister minimaal 12 uur per dag en waar mogelijk maximaal 20 uur per dag.
  • Was de pleister met milde, niet vette zeep, afspoelen met water, laten drogen en dan opnieuw aanbrengen. 
  • Wanneer de kleefkracht van de pleister begint te dalen en het schoonmaken moeilijk wordt, moet u uw pleister vervangen (één stuk kan 6-8 weken meegaan)

 

Kom langs voor een intakegesprek

 

 

 

 

Benieuwd of deze behandeling bij jou past? Of ben je benieuwd naar andere behandelmogelijkheden? De huidtherapeuten van HuidWens informeren je graag tijdens een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.