Tattoo verwijderen? Belangrijke weetjes en tips!

Hoe gaat een laserbehandeling in zijn werk en wat kun je het beste doen of juist niet doen tijdens het lasertraject? In deze blog leggen we uit hoe je tatoeage op een veilige, effectieve manier verwijderd kan worden.

 

Hoe werkt laseren?

Bij het verwijderen van een tatoeage wordt gebruik gemaakt van een laser met verschillende golflengtes, zodat ook gekleurde tatoeages veilig en effectief verwijderd kunnen worden. De laser levert hele snelle lichtpulsen met een zeer hoge energie. Deze lichtpulsen worden geabsorbeerd door de tatoeage inkt, ze breken het pigment in de tatoeage inkt af in hele kleine deeltjes die vervolgens door het lichaam zelf worden verwijderd. Het laseren duurt gemiddeld niet langer dan een paar minuten. Om de bovenste huidlaag te beschermen, pijn te verminderen en oedeemvorming te beperken, kan de huid voor, tijdens en na de behandeling gekoeld worden met een gericht koelsysteem.

 

Doet laseren pijn?

De ervaring verschilt van persoon tot persoon. De behandeling is gevoelig, voor sommigen ook pijnlijk. Er wordt regelmatig aangegeven dat het voelt alsof iemand met een elastiekje tegen de huid aanslaat, anderen ervaren het als korte speldenprikjes in de huid. Helemaal pijnloos is het niet, maar door te koelen voor, tijdens en na de behandeling wordt de bovenste huidlaag verdoofd en daarmee wordt de behandeling zo aangenaam mogelijk gemaakt.

 

 

Hoe ziet mijn huid eruit na het laseren?

Meteen na de behandeling treedt een lichte verkleuring van de huid op, ‘laser snow’ genoemd, dit is een normaal verschijnsel en het herstelt spontaan na 10-20 minuten. Deze reactie treedt op door zeer snelle opname van grote hoeveelheden energie, waardoor gasbubbels in het weefsel vrijkomen. Ook kan de huid branderig aanvoelen, roodheid en wat zwelling vertonen. Door direct na de behandeling goed te koelen, vermindert de zwelling en branderigheid. Soms ontstaan er kleine blaren ter plaatse van de behandelde huid. Deze bevatten helder weefselvocht. De blaren zullen vanzelf indrogen en een korstje vormen.

 

Huid na de behandeling: 9 belangrijke tips!

1. Probeer blootstelling aan de zon te voorkomen en vermijd de zonnebank gedurende het hele behandeltraject.

2. Toch blootstelling aan de zon? Bescherm de huid goed. Dit kan met kleding en/of een zonnebrandcrème (minimaal spf 30). Kies hierbij voor een zonnebrandcrème die zowel uva- als uvb-bescherming biedt. U kunt ervoor kiezen de behandelde tatoeage af te plakken.

3. Houdt de behandelde huid goed vet, gebruik bijvoorbeeld vaseline of een andere vettende crème.

4. Bezoek geen sauna of zwembad zolang er roodheid, erosies of korsten aanwezig zijn.

5. Douchen mag, maar vermijd lange hete douches en belangrijk is de behandelde huid droog te deppen.

6. Branderigheid en wat pijn is normaal in de eerste uren na de behandeling. Het kan helpen om thuis na te koelen met een coldpack.

7. Een coldpack kan tevens helpen tegen de jeuk die ontstaat, zodra het genezingsproces is begonnen.

8. Eventuele blaren met rust laten en niet kapot prikken. Blaren beschermen namelijk de onderliggende huid.

9. Drink minimaal 2 liter water per dag, dit helpt bij het afvoeren van de afvalstoffen.

 

 

Hoe snel is mijn tattoo weg?

Om het optimale eindresultaat te bereiken op een effectieve manier, wordt aangeraden om minimaal 8 weken rust te nemen tussen elke behandeling. Op die manier krijgt het lichaam voldoende tijd om de vrijgekomen tatoeage inkt op natuurlijke wijze af te voeren. Hoeveel behandelingen er in totaal nodig zijn, is voor iedereen anders. Het verwijderen van een professioneel gezette tatoeage duurt vaak langer, omdat de tatoeage meestal dieper en dikker is gezet. Verder bepaalt de soort inkt die door de tatoeëerder is gebruikt, evenals de snelheid waarmee het lichaam de inkt afvoert, ook de totale tijdsduur. Daarnaast zijn kleuren van invloed op de tijdsduur, hoe minder kleuren des te sneller de tatoeage volledig zal verdwijnen.

 

 

Meer info?

Meer info?

Laserpraktijk Breda is al jaren gespecialiseerd in het vakkundig verwijderen van tatoeages.

Wil je meer info over het verwijderen van jouw tatoeage, kijk dan op: www.laserpraktijkbreda.nl

Wil je liever meteen een afspraak maken voor een (gratis) intake, ga dan naar: 

www.laserpraktijkbreda.nl/afspraak/