Lipoedeem: wat is dat?

Oedeem komt vaker voor dan we denken. Maar wist je dat er ook verschillende soorten oedeem zijn? Zo heb je lymfoedeem, veneusoedeem maar ook lipoedeem. De laatste vorm, lipoedeem is vaak onbekend bij mensen. In deze blogpost leggen we je daarom uit wat lipoedeem precies is

Hoe herken je lipoedeem?

Lipoedeem herken je doordat de ledematen in verhouding groter zijn dan de rest van het lichaam. Op de benen en armen zie je vaak ook de rand waarbij het oedeem ophoudt, want de voeten en handen zijn vaak niet aangedaan. 

 

Hoe ontstaat lipoedeem?

Lipoedeem wordt veroorzaakt door een storing in de vetcellen. Hoe deze storing wordt veroorzaakt is onbekend. Het is vaak wel genetisch bepaald of je een hoger risico hebt op het krijgen van lipoedeem. Daarnaast zie je vaker dat vrouwen lipoedeem krijgen dan mannen. Vrijwel 98% van alle mensen met lipoedeem is daarom ook vrouwelijk. 

Door de storing in de vetcellen gaan de cellen zich plaatselijk ophopen in de ledematen. Ook is er een verhoogd risico dat mensen met lipoedeem daarnaast ook nog eens lymfoedeem krijgen. Andersom (lymfoedeem en daarna ook lipoedeem) kan dan weer niet. 

 

Hoe wordt lipoedeem vastgesteld?

Lipoedeem wordt vaak vastgesteld door de huisarts of dermatoloog doordat het verschil in omvang aanzienlijk groter is in de ledematen dan bijvoorbeeld de taille. De arts voelt en kijkt dan naar de aangedane ledematen. Is dit verschil niet zo groot? Dan kan je alsnog last hebben van een mildere variant van lipoedeem. Om dit na te gaan, kan uw arts besluiten tot aanvullend onderzoek in de vorm van lymfescintigrafie of duplexonderzoek.

 

Wat voor behandelingen zijn er voor lipoedeem?

Lipoedeem is helaas chronisch, waarvoor er op dit moment nog geen genezende behandeling bestaat. Vaak ontstaan er ook klachten rondom de lipoedeem, zoals lymfoedeem en huidafwijkingen. Door verschillende soorten therapieën kunnen deze klachten wel verminderd worden. 

 

  1. Compressie therapie
    Wanneer je last krijgt van stuwingen in je benen kan het dragen van compressiekousen verlichting geven. Bij lipoedeem zijn deze kousen niet zo strak als bij lymf- of veneusoedeem aangezien dat juist de klachten kunnen verergeren bij lipoedeem.
  2. LPG Endermologie therapie
    Endermologie behandelingen zijn een soort massages waarbij de pijnklachten verminderd kunnen worden wanneer er ook sprake is van lymfoedeem.
  3. Huidklachten
    Bij alle soorten oedeem kunnen er ook verschillende huidklachten voorkomen op de ledematen. De huidtherapeut kan deze klachten ook behandelen en verminderen. 

 

Weten wat de huidtherapeut voor jou kan betekenen?
Neem contact op met de gegevens aan de rechterkant voor gratis advies!