Littekentherapie na keizersnede

Als alles goed gaat na de operatie ontstaat er een mooi litteken: een heel dun wit streepje. Soms kan er tijdens het herstelproces iets misgaan en kunnen er onderhuidse, niet zichtbare verklevingen ontstaan. Het is alsof het litteken naar binnen wordt getrokken, doof en anders aanvoelt en je de controle over je bekkenbodem en/of buikspieren kwijtraakt.  

Bij een keizersnede wordt door huid, vet, bindweefsel en de buikvlies gesneden. Verklevingen kunnen dus ontstaan op het niveau van de huid, de spieren en het bindweefsel. Je litteken is slechts het tipje van de ijsberg en gaat dus in feite veel dieper dan jij kan zien!  

 

 

Klachten ter gevolge van het litteken:  

- Pijn aan de schaamlippen of rondom het schaambot wanneer je opstaat  

- Pijn bij gemeenschap 

- Het gevoel dat je je buikspieren niet kunt aanspannen  

- Urineverlies bij inspanning 

- Pijn in je liezen 

- Lage rugpijn of bekkenpijn  

- Gevoelloosheid rondom het litteken 

- Harde stukjes/bobbels op sommige plekken van het litteken 

- Een stijf/gespannen gevoel rondom het litteken 

- Darmklachten   

 

HuidWens kan jou verder helpen bij het verminderen/wegnemen van deze klachten middels littekentherapie. Hiervoor maken wij gebruik van bindweefsel apparatuur, manuele littekenmassage of siliconenverband. 

Het doel van deze therapie is het verzachten en versoepelen van het litteken door het litteken te manipuleren en te stretchen. Een litteken dat in alle richtingen kan bewegen sluit beter aan op het normale bestaande bindweefsel, gezien de huid ook in alle richtingen hoort te bewegen.  

 

De behandeling kan soms pijnlijk zijn vanwege het verkleefde weefsel waar een verminderde bloedtoevoer zichtbaar is. De pijn zal gedurende het aantal behandelingen verminderen wanneer het litteken steeds elastische wordt.  

Zelfs al ben je jaren geleden bevallen van jouw kindje, dan toch heeft littekentherapie nog steeds zin! Het littekenweefsel vernieuwt zichzelf voortdurend. Maar een ‘vers’ litteken van 6-8 weken oud vernieuwt zich sneller en is daardoor gemakkelijker te behandelen. Het aantal behandelingen zal eventueel minder kunnen zijn. Een ouder litteken daarentegen vernieuwt zichzelf nog steeds maar in een lager tempo.  Voor verse littekens is siliconenverband het beste inzetbaar. Hierbij optimaliseer je het herstelproces en wordt je litteken minder zichtbaar. Deze is bij HuidWens te koop: Scarban Siliconenverband. Heb je een verwijzing dan kan ook de Scarban Siliconenpleister vergoed worden.

 

Een nooit behandeld litteken blijft vaak erg gevoelig of pijnlijk bij aanraking. Door het litteken te behandelen neemt de bloedtoevoer naar het litteken toe waardoor pijn afneemt, het litteken elastischer wordt, minder kan gaan jeuken en een mooiere structuur krijgt.  

 

Aarzel niet! Een intakegesprek is gratis en vrijblijvend.  

 

Voor littekentherapie heeft u altijd een verwijzing nodig van een (huis)arts.