Steunkousen: 8 tips voor tijdens de warme zomerdagen

“Eén dik been met veel vocht voelt warmer aan dan een oedeemvrij been mét kous.”

 

Een boodschap voor de kousendragers. Bijna iedereen stelt ons de vraag: Hoe moet ik de zomer doorbrengen met deze kousen? Wat een ramp! Het is ook niet niks, kousen dragen terwijl het 30 tot 40 graden is. Maar toch is het zo belangrijk om ze daarom juist wel te dragen tijdens het warme weer.

Om jullie daarom een beetje te helpen hebben we wat tips op een rijtje gezet

 

1.     1 Juist de kousen dragen als het warm weer is
De aderen hebben juist de steun van de kousen extra hard nodig. Om warmte te verliezen uit het lichaam zullen de beenvaten verwijden waardoor een correctie bloedafvoering richting het hart wordt bemoeilijkt. De benen maar ook vooral de enkels worden zonder steun van de kousen veel dikker omdat er vocht uit de aderen kan treden.

2.     2Geniet van de zon, maar met mate

Voor mensen met oedeem is de bescherming van de huid bijzonder belangrijk. Daarom moet de huid goed beschermt worden tegen overmatig zonlicht. Zoek de schaduw op of bedek de getroffen lichaamsdelen.

3.      3 Klamme voeten en benen verminderen

Een beetje talkpoeder na een douche of bad doet wonderen om je voeten en benen te drogen. Hierdoor worden de kousen gemakkelijker aangetrokken.

4.      4 Zwemmen zonder kousen

Het materiaal waarvan jouw kousen zijn gemaakt zijn slechts in beperkte mate bestand tegen zee- en/of chloorwater. Dus als je wilt dat jouw kousen langer mee gaan, raden wij dit af! Je kunt namelijk gerust zonder kousen gaan zwemmen. De uitwendige druk van het water op de benen vervangt namelijk de druk van de kousen. Trek na het zwemmen de kousen direct weer aan. Vergeet je niet het talkpoeder mee te nemen?

5.      5 De kous verkoelen

De ultieme afkoeltip is: verlicht het warme gevoel van de kousen op de huid door de kousen vochtig te maken met bijvoorbeeld een plantenspuit. Een andere tip is om de kousen kort in de vriezer te leggen voordat ze worden gedragen.
Als de kousen ’s avonds uitgetrokken worden, kan een verkoelende gel (menthol bevattende gel) de benen een fris gevoel geven. Breng dit niet ’s ochtends aan omdat therapeutische elastische kousen niet alle crème kunnen verdragen en de vezels van de kous aantasten. 

6.      6 Voldoende hydrateren
Vooral in de zomer is het van belang voldoende te drinken. Eigenlijk minstens 2 liter per dag. Dit ondersteunt niet alleen terugkeer van het bloed naar het hart, maar ook het hele lichaam waardoor men zich veel beter gaat voelen. Dorstlessers zoals water en afgekoelde thee zijn het beste.

7.      7 Luchtdoorlatende kleding dragen
Door het dragen van strakke en insnoerende kleding kan de lymfestroom of terugkeer van bloed naar het hart worden belemmert. Vooral in de zomer is het dragen van losse en luchtige kleding prettig, omdat hierdoor de temperaturen niet op kunnen lopen. Laat de rest van het lichaam zoveel mogelijk ademen.

8.      8 De benen hoog leggen
Tijdens of na een warme zomerdag helpt het om de benen hoog te leggen. Dit geeft verlichting aan de zware, gezwollen en pijnlijke benen doordat de terugkeer van bloed naar het hart wordt gestimuleerd .

Let vooral op jouw eigen lichaamsgevoel. Zo kan zelf worden gekeken welke maatregelen het beste bij iemand passen. Vraag de behandelend huidtherapeut om advies!