Acné

Acne is een aandoening met verstopte en ontstoken talgklieren. Het komt meestal voor in het gezicht,  op de decolleté, de schouders en de rug. Op het voorhoofd, de neus en de kin (T-zone) komen vaak extra actieve talgklieren voor. Acne heeft verschillende bijverschijningsvormen zoals mee-eters, rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Dit in verschillende mate van ernst. Wanneer acne niet meer actief is, kunnen restverschijnselen zichtbaar zijn, zoals acnelittekens en vlekken. 

 

De meest voorkomende soorten acne zijn acne vulgaris (jeugdpuistjes), acne conglobata (hevig ontstoken talgklieren), acne tarda (postadelscente acne), acne cosmetica (door verkeerd gebruik van cosmetica) en acne excoriée des jeunes filles (krabacne). 

 


Oorzaak

De precieze oorzaak van acne is niet bekend. Duidelijk is dat acne ontstaat door een combinatie van factoren:

1. Een verhoogde talgproductie

2. Opstapeling van dode huidcellen

3. Afsluiting van het talgklierkanaal

4. Bacteriën die in haarzakjes en in talgklieren aanwezig zijn

 

Er zijn verschillende factoren die acne kunnen verergeren zoals hormonale veranderingen, uitwendige mechanische en chemische factoren en erfelijke factoren. Diverse geneesmiddelen hebben acne als mogelijke bijwerkingen. Rookgedrag, slechte hygiëne en voeding lijken invloed uit te oefenen op onze huid. 

 

Behandeling

De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne en acnelittekens. Acne verdwijnt niet zomaar en niet zo gemakkelijk. Wees daarom geduldig en volg de adviezen op die de huidtherapeut geeft. Er zijn verschillende behandelopties binnen de huidtherapie om acne te verminderen, onder controle te brengen en huidbeschadigingen te voorkomen. Een diepe reiniging en gerichte behandeling met productadvies en peelings vermindert de ontstekingen en helpt huid zich te herstellen. De restschade met littekens en vlekjes wordt behandeld met microneedling. Om het resultaat te behouden na de behandeling is het van belang door te gaan met het productgebruik en eventueel ter camouflage van de huid minerale make-up te gebruiken. 

 

Veel gestelde vragen

Wat moet ik niet doen met mijn huid?

Krabben of het zelf uitknijpen van de puistjes kan leiden tot meer ontstekingen en acne littekens. Het ruw schoonmaken, wassen met heet water en het gebruiken van sterk ontvettende huidverzorgingsproducten wordt afgeraden.