Acnélittekens

Als gevolg van hevige of milde vormen van acne kunnen er acnelittekens achterblijven. Acnelittekens zien eruit als putjes, gaatjes of onregelmatige deukjes in de huid. De huid vertoont dan een reliëf waarbij een grove huidstructuur zichtbaar is. Ook kan de huid verkleurd zijn rondom de littekens. Bij de meeste mensen vervagen de bruine en rode verkleuringen in de loop van tijd. De littekens komen het meest voor op de wangen, kin en schouders. 


Oorzaak

De gevoeligheid voor het ontstaan van acnelittekens verschilt van persoon tot persoon. Als de ontstekingen diep en hardnekkig waren, resulteert dit vaak in littekenvorming. Acnelittekens kunnen ook ontstaan door het herhaaldelijk zelf uitknijpen van ontstekingen of mee-eters, maar ook door het pulken en krabben aan de huid. Mensen met een meer getinte huid hebben meer kans op pigmentverstoringen, wat zich uit in bruine vlekjes. Terwijl lichte huidtypen juist meer last hebben van de rode vlekjes.

 

Daarnaast kunnen externe factoren zoals zonlicht, genetische factoren en een slechte wondgenezing van invloed zijn op het ontstaan en/of verergeren van acnelittekens. 

Behandeling

Het is van belang om acne tijdig te behandelen, zodat littekens kunnen worden voorkomen. Zodra de acne grotendeels onder controle is, kunnen we het verbeteringsproces voorzetten met verschillende behandelmethoden. De keuze van de behandelmethode hangt af van de diepte van de littekens en het huidtype. Afhankelijk hiervan zal een keuze worden gemaakt voor chemische peelings en/of microneedling. Productgebruik is de basis. Met exfolianten zoals glycolzuur en salicylzuur wordt gezorgd voor vermindering van de dode huidcellen, waardoor de huid gestimuleerd wordt om nieuwe huidcellen aan te maken.

 

 

Veel gestelde vragen over acné

Welke acnelittekens bestaan er? 

Rolling littekens zijn grotere glooiende ingezonken littekens. Boxcar littekens zijn ronde en ovale ingezonken littekens met een duidelijke begrenzing. Icepick littekens zijn 1 tot 2 mm groot, meestal gelokaliseerd in het gezicht. De gaatjes kunnen tot diep in de lederhuid eindigen in een punt. Daarnaast bestaan grove poriën waarbij de talgklieren verwijd zijn. Postinflammatoire erytheem of hyperpigmentatie zijn rode en bruine vlekjes die ontstaan na schade aan de huid.