Last van overbeharing, acne of misschien PCOS? Deze tip móet je proberen!

Iedereen heeft weleens last van een puistje of wat haartjes op de bovenlip. Maar wat als je hier altijd last van hebt? En wat kan je hieraan doen? De huidtherapeut zou je kunnen helpen met permanent ontharen of acné behandelingen. Maar wat kan je er zelf aan doen? In deze blogpost vertellen we hoe je op een natuurlijke manier deze problemen kunt oplossen.  

PCOS

Vrouwen met PCOS (Polycusteus-overiumsyndroom) hebben vaker last van puistjes en acné dan vrouwen zonder PCOS. Dit komt omdat er bij deze aandoening te weinig SHBG eiwitten zijn in het bloed. Dit eiwit bindt zich namelijk samen met testosteron. Wanneer het SHBG eiwit te laag is dan gaat het testosteron ‘’rondzwerven’’ in het bloed wat klachten kan geven zoals overbeharing en acné.

 

Ik heb geen PCOS maar wel overbeharing en/of acne

Wanneer je geen PCOS hebt maar wel de klachten, dan kan het zo zijn dat het testosteron gehalte te hoog is. Hierdoor gaat het ook ‘’rondzwerven’’ in het bloed en kan het diezelfde klachten geven. 

Wist je dat HuidWens verschillende behandelingen aanbied voor overbeharing zoals laserbehandelingen of elektrisch epilatie? Ook voor acne zijn er gelukkig verschillende mogelijkheden. Neem contact met ons op en we kijken wat het beste bij jouw huidwens past.

Lijnzaad

Lijnzaad bevat lignanen. Lignanen hebben een gunstige werking op onze hormoonhuishouding en het stimuleert de lever om meer SHBG aan te maken. Daarnaast hebben lignanen een krachtig antioxidant. Dus dat is extra mooi meegenomen! Doordat er meer SHBG hormonen aangemaakt worden bij de inname van lijnzaad, kunnen er meer testosteron hormonen gebonden worden. Hierdoor heb je minder testosteron wat zo maar 'rond zwerft´in het bloed, waardoor je de kans kleiner maakt op deze vervelende klachten. 

 

Consumeren

Het is belangrijk dat het lijnzaad gemalen wordt ingenomen. Echter is de werking van gemalen lijnzaad uit de winkel sterk verminderd omdat deze al geoxideerd is. Het beste is daarom om ongemalen lijnzaad te kopen en dit zelf te malen door middel van een koffiemaler, vijzel of in de blender als je er een smoothie mee maakt. 

Twee eetlepels lijnzaad wat verwerkt is in een smoothie of door bijvoorbeeld yoghurt is al genoeg. Na ongeveer 4 maanden zou je al verschil kunnen merken!