Waarom Steunkousen?

Tegenwoordig letten we meer op onze gezondheid dan vroeger. We eten wat gezonder en proberen meer te bewegen. Maar wat doen we om onze bloed- en lymfevaten gezond te houden?

Waarom steunkousen dragen?

Steunkousen, ook wel therapeutisch elastische kousen (TEK) genoemd zijn kousen die een druk uitoefenen op onze benen of armen. De druk die wordt uitgeoefend zorgt er voor dat ons bloed en lymfe goed door ons lichaam kan stromen. Gebeurd dit niet? Dan kunnen er verschillende klachten ontstaan.

Voor wie zijn steunkousen nuttig en waarom?

·         Steunkousen zijn nuttig in het voorkomen en verminderen van spataderen. Heb je een staand beroep of juist een zittend beroep? Dan heb je een verhoogd risico om spataderen te ontwikkelen. Een steunkous onder de kleren kan een uitkomst bieden en spataderen voorkomen.

·         Steunkousen kunnen hulp bieden bij vrouwen die zwanger zijn. Tijdens de zwangerschap legt de groeiende baby meer druk op de bloedcirculatie van de moeder. De aderen kunnen hierdoor uitzetten en minder goed werken. Door het dragen van steunkousen kunnen veel ongemakken verholpen worden, zoals zwellingen, pijn, krampen, spataderen of serieus ernstige aandoeningen zoals bloedstolses.

·         Heb je diabetes? Dan is je wondgenezing minder optimaal. Door het preventief dragen van steunkousen kunnen wondjes beter genezen en heb je een minder grote kans op afsterving.

·         Steunkousen worden al door verschillende sporters gedragen. Het is wetenschappelijk bewezen dat steunkousen de prestaties verbeteren door een verhoogde bloedcirculatie. Steunkousen verminderen spiervermoeiheid en spierschade.

·      Wist je dat onze vaten 3 dagen moeten herstellen na een vliegreis? Tijdens het vliegen worden onze bloed- en lymfevaten onderdrukt door de luchtdruk in het vliegtuid, hierdoor werken onze vaten niet goed. Vele zullen dit herkennen door dikke enkels of vingers na een vliegreis. Reis je vaak met het vliegtuig? Dan is het aan te raden om tijdens de vlucht steunkousen te dragen.

 

·         En natuurlijk bij mensen die al bekend zijn met oedeem gerelateerde klachten is het dragen van steunkousen een must. Hierdoor ondersteun je het behaalde effect van de eerdere oedeembehandelingen en gaat het niet terug naar zijn oorspronkelijke aard.

 

 

Bij welke klachten kan je steunkousen dragen?

Naast bepaalde ziektebeelden en leefstijlen kunnen steunkousen ook een bijdrage leveren bij de klachten hieronder:

·         Last van dikke enkels

·         Pijnlijke en zware benen

·         Knie artrose (voor het verminderen van pijn)

·         Rusteloze benen

 

·         Jeukende benen

 

 

Aanmeten

Het aanmeten van steunkousen wordt gedaan door een Huidtherapeut. Huidtherapeuten zijn geschoold om de steunkousen perfect aan te meten. De kousen zitten strak, maar nog wel comfortabel. In overleg worden de verschillende opties besproken. Ook kan de Huidtherapeut tips geven met betrekking tot het aantrekken en eventuele hulpstukken voor het aantrekken. 

 

 

Prijzen en verzekering

Ondervind jij nou een van de eerder genoemde klachten of zie jij jezelf terug in de bovengenoemde situaties? Dan is het sterk aan te raden om je klachten te bespreken met een zorgprofessional. De huisarts kan een doorverwijzing schrijven waardoor het bij een aanvullende verzekering (deels) vergoed kan worden.

 

 

Heb je nog meer vragen omtrent steunkousen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier aan de rechterkant.