Nazorg & begeleiding bij borstkanker

Wanneer een vrouw de diagnose borstkanker krijgt, verandert haar leven vaak ingrijpend. Naast dat de diagnose angst en verdriet met zich mee brengt, zal er lichamelijk ook heel wat veranderen. Denk aan het ontbreken van een borst of tepel, een pijnlijk bestraald gebied, de bijverschijnselen van chemotherapie, littekens en vochtopeenhopingen (oedeem) vanwege een beschadigd lymfestelsel. Sommige klachten zijn er meteen en worden ook vanzelf minder, anderen ontstaan pas na een lange periode en blijven aanhouden.  

Checklist

Heb je borstkanker gehad? En twijfel je of de klachten komen door bijvoorbeeld de operatie, bestraling of chemotherapie? De onderstaande checklist helpt u om de klachten te herkennen:

  • Pijn en/of stijfheid door vochtophoping in het bovenlichaam
  • Beperkte bewegingsvrijheid van de arm(en) en schouders
  • Een trekkend gevoel, pijn en/of jeuk van het littekenweefsel
  • Het missen van symmetrie in de borstvorm
  • Huidproblemen of huidveranderingen door chemotherapie en/of bestraling
  • Houdingsverandering als gevolg van trekkend weefsel van het litteken
  • Stijve nek of hoofdpijn door houdingsverandering
  • Ademhalingsproblemen door strak gevoel in borst en ribgebied

Indien je een of meerdere klachten heeft, kunnen wij als huidtherapeut je mogelijk helpen. Om te voorkomen dat de klachten erger worden en om bestaande klachten te verminderen is het verstandig therapie te volgen. 

 

Behandelmethoden

De huidtherapeuten van HuidWens vinden het belangrijk nazorg te bieden na de behandeling van borstkanker. Daarom bieden wij een breed scala aan behandelingen die ertoe bijdragen dat pijn en lichamelijk ongemak verminderen en de zichtbare gevolgen van de operatie zoveel mogelijk worden weggenomen. Ook is er aandacht voor de psychologische en sociale aspecten van het genezings- en verwerkingsproces; met behandelingen, advies en een luisterend oor bieden wij een ondersteunende rol in het herstellen van het zelfvertrouwen en het accepteren van de lichamelijke veranderingen. 

De behandelmogelijkheden zijn als volgt:

⦁ Manuele lymfedrainage

Met een zacht pompende beweging van de handen activeert de huidtherapeut het oppervlakkige netwerk van de lymfevaten direct onder huid. Door de speciale handgrepen die de huidtherapeut toepast, de zogenoemde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en onderliggende weefsels met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met de speciale oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker kan worden opgenomen. Dit omdat soms enkele lymfeklieren beschadigd kunnen zijn geraakt door de tumor, de operatie of de bestraling. Met de fibrosegrepen maakt de huidtherapeut gelokaliseerd verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijk doorheen kan stromen en de pijnlijke stijfheid ervan afneemt. Littekengrepen kunnen hierbij worden ingezet om verharde maar ook verkleefde littekens doorgankelijk te maken voor eventueel vocht. 

 

⦁ Zwachtelen

Bij vocht in de arm(en) kan de huidtherapeut zwachtelen, zodat er externe druk wordt gegeven waardoor het vocht beter afgevoerd kan worden. Hierbij is het noodzakelijk dat de arm veel in beweging is. Door de pompwerking van de armspieren wordt het bloed richting het hart vervoerd en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie worden afgevoerd.  

 

⦁ Medical taping

Op de romp kunnen geen zwachtels worden aangebracht. In dit geval maakt de huidtherapeut gebruik van tape. De tape trekt de huid een klein beetje omhoog waardoor er meer ruimte ontstaat tussen de huid en de onderliggende weefsels. Hierdoor kan het vocht zich beter verplaatsen. Bovendien kan taping worden ingezet voor littekens. Het heeft een liftende werking waardoor het litteken versoepelt en ingetrokken/ingezonken littekens vlakker worden. Medical taping heeft een positief effect op de pijnreceptoren waardoor pijn verminderd. 

 

⦁ Intermitterende Pneumatische Compressietherapie

De Lymfapress kan worden ingezet bij lymfoedeem in de arm. Dit is een manchet, dat zich vult met lucht. Deze wordt aangedreven door een pomp en verzorgt een geautomatiseerde drukopbouw. Door deze luchtkamers afwisselend met lucht te vullen en leeg te laten lopen, ontstaat een pompbeweging waardoor het oedeem omhoog geperst wordt. 

 

⦁ Aanmeten therapeutisch elastische kousen

Om het resultaat van de behandelingen te optimaleren en het oedeem stabiel te houden is het heel belangrijk dat u een therapeutisch elastische kous draagt. Door de externe druk die de kous geeft zal het verergeren van de hoeveelheid vocht worden tegengegaan. Deze elastische kousen worden aangemeten door uw behandelend huidtherapeut. Ze zijn in verschillende vormen, soorten en omvang beschikbaar en kunnen binnen confectiematen geleverd worden of op maat gemaakt worden. 

 

⦁ Littekenmassage

Een littekenmassage stimuleert de doorbloeding, verbetert de stofwisseling van de huid, vermindert pijn en jeuk, en normaliseert de huidmobiliteit. De huidtherapeut hanteert verschillende massagetechnieken, gericht op het verbeteren van de elasticiteit en mobiliteit van het litteken. De specifieke massagetechnieken zijn afhankelijk van het soort litteken (ingezonken en/of verkleven littekens).

 

⦁ Siliconenpleister

Siliconenpleisters zijn speciaal ontwikkeld om oude en verse littekens te versoepelen. Dit wordt meestal toegepast bij hypertrofische (verheven) littekens. Een litteken bij de oksel of borst is vaak minder elastisch en kan een trekkend gevoel geven. Deze pleisters zorgen ervoor dat littekens minder ontsierend worden, vlakker, soepeler en zachter. Daarnaast vermindert het de roodheid van de huid, pijn en jeuk doordat de doorlaatbaarheid van zuurstof is verhoogd en de vochtbalans wordt hersteld.  

 

⦁ LPG Endermologie

Endermologie kan worden ingezet bij operatielittekens, oedeem en een kwetsbare huid na borstkanker. Dankzij de zuigende en rollende techniek van de LPG kunnen deze gevolgen verzacht worden. Door de afvoerende werking kan het ook een positief effect hebben bij lymfoedeem in de arm, borst of flank. 

 

⦁ Huidadviezen

Uw huid heeft veel te verduren gehad na bijvoorbeeld de operatie of bestraling. De huid kan als gevolg hiervan roodheid vertonen, jeuk geven, droog aanvoelen, schilferen, schraal of kapot zijn of donkerder gepigmenteerd zijn. De huidtherapeuten van HuidWens adviseren u welke invloeden van buitenaf het beste vermeden kunnen worden en hoe u uw huid het beste kan verzorgen. 

 

⦁ Bewegings- en ademhalingsoefeningen

Beweging is goed, maar teveel beweging weer niet! Beweging van de spieren zorgt voor afvoer van vocht, door de pompende werking van de slagaderen en spieren. Samen met uw huidtherapeut wordt op zoek gegaan naar een goede balans in de hoeveelheid beweging die uw lichaam aankan. Daarnaast worden ademhalingsoefeningen met u doorgenomen, die ervoor zorgen dat de aanzuigkracht van het vocht uit de romp of de arm gestimuleerd wordt. 

 

⦁ Aanleren van zelfmanagement

Het toepassen van zelfmanagement is erg belangrijk voor het behouden van een langdurig resultaat! Tijdens het behandeltraject besteedt de huidtherapeut veel aandacht aan het aanleren van de juiste technieken zodat u de regie meer in handen heeft. Het toepassen van zelfmassage, het dragen van elastische kousen, het toepassen van siliconentherapie en het uitvoeren van bewegingsoefeningen en ademhalingsoefeningen behoren tot zelfmanagement. 

 

Verwijzingen & vergoedingen

Voor oedeemtherapie en littekentherapie is in de meeste gevallen een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. De vergoeding is afhankelijk van de soort behandeling en de voorwaarden van de zorgverzekeraar. In de polis van de zorgverzekering kan worden gelezen of er recht is op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling. 

Afspraak maken

Voordat een behandeling bij HuidWens plaatsvindt, zal er eerst een afspraak worden gemaakt voor een intakegesprek, waarin we de behandelmogelijkheden met u doornemen. 

De huidtherapeuten van HuidWens begeleiden je graag verder in het nazorgtraject!