Maskne: Voorkomen en behandelen

Op steeds meer plekken is het verplicht een mondmasker te dragen. Heb jij regelmatig een mondmasker op (voor een langere tijd)? En heb jij sindsdien een gevoeligere huid gekregen? Lees dan onze blog.

Het dragen van een mondmasker kan een onverwachte bijkomende huidaandoening triggeren: ‘maskne’. Geloof het of niet maar maskne bestaat! Het is geen nieuw fenomeen, aangezien medische professionals die maskers dragen kunnen meepraten over dit vervelende probleem. De huidaandoening is alleen verder verspreidt over de algemene bevolking.

Des te strakker en langer het masker zit, des te erger jouw huidklachten zullen zijn. Maskers leggen warmte, wrijving en occlusie op de huid en in combinatie met een vochtige omgeving door ademen, praten en zweten is dit hét recept voor puistjes. De poriën raken verstopt en kunnen puistjes of serieuze acne-cysten veroorzaken.

Maar aan de andere kant kan door langdurige occlusie, hitte en zweet de huid uitdrogen, jeuken of ruw worden. De huidbarrière raakt verstoord en de oliën en vetten die de huid bescherming worden geabsorbeerd door het masker. In combinatie met de vochtige omgeving wordt er een ideale situatie gecreëerd voor bacteriën en gisten.

 

 

Wij geven jou een paar eenvoudige tips om maskne te voorkomen en te behandelen.

Tips voor het dragen en onderhouden van een mondmasker:

 

 •  Draag geen zware make-up in combinatie met een mondmasker. Het masker neemt ook alle stoffen van de make-up op, waardoor het mondkapje sneller vuil wordt en dus een bron van bacteriën is.

 • Vermijd maskers die gemaakt zijn uit polyesters of synthetische materialen omdat deze slecht ademen. Mocht je zelf een mondmasker maken, gebruik dan een katoenen stof.

 • Gebruik een mondmasker maximaal 3 uur lang. Het oppervlak van het masker kan een broedplaats worden voor bacteriën uit de neus en mond. Ook vallen de dode huidcellen die de huid loslaten in het mondmasker. Zorg ervoor dat je altijd andere mondmaskers achter de hand hebt. Was de katoenen maskers na ieder gebruik en gooi wegwerpexemplaren na enkel gebruik direct weg!

 • Was je mondmasker op 60+ graden. Kies een geurvrije en parfumvrije waszeep, welke de huid niet kan irriteren. Sla de wasverzachter ook maar over.

 • Gebruik je je mondmasker meerdere keren op de dag voor korte duur? Bewaar dan je mondmasker in de tussentijd op een schone plaats. Leg hem niet zomaar los in je tas maar berg hem op in een afgesloten (plastic) zakje. Hierdoor wordt voorkomen dat bacteriën op het masker terecht komen voordat je het masker aanbrengt op je gezicht.


Tips voor de huidverzorging

 • Je gezicht moet altijd schoon zijn voordat je je masker opzet. Was je gezicht met de DERMASENCE Mousse en Tonic (€ 26,00). Deze verwijderen vuil en oliën van het huidoppervlak.

 • Breng een lichte (niet comedogene) vochtinbrengende crème aan. Dit houdt niet alleen in dat je je huid hydrateert, maar het zal ook dienen als een barrière tussen het gezicht en het masker, waardoor wrijving vermindert. Vochtinbrengende crèmes die ceramiden, hyaluronzuur of dimethicon bevatten, zorgen voor extra bescherming. De DERMASENCE Hyalusome Konzentrat (€ 36,30) en AHA Body & Face Lotion (€ 26,50) bevatten deze ingrediënten.

 • Gebruik het liefst geen zware make-up als je weet dat je die dag een mondmasker gaat dragen en daarmee bedoelen we voornamelijk foundation of poeder. Wil je toch per se je rode vlekjes en oneffenheden wegwerken en een mooie egale teint creëren. Kies dan voor de getinte dagcrème met SPF 50 van DERMASENCE uit de RosaMin-lijn (€ 20,30).

 • Exfolieer je huid met een scrub voor een diepere reiniging. De DERMASENCE Face Peeling (van € 19,90 voor € 14,37) verwijdert dode huidcellen en maakt mee-eters los. Met een pH-waarde van 5,0 optimaliseert het de huidverzorging.

 • Fruitzuren (AHA) zoals glycolzuur helpen bij het oplossen van de kitsubstantie tussen de hoorncellen, zodat nieuwe huidcellen tevoorschijn komen. AHA’s helpen ook de vochtbalans op peil te brengen. De DERMASENCE AHA Body & Face Lotion (€ 26,50) met 10% glycolzuur en de AHA Effects plus C (€ 25,90) met 8% glycolzuur en vitamine C zijn geschikt bij de onzuivere tot acne neigende huid.


Behandelingen bij HuidWens

 • Blijf zelf van de puistjes af om littekenvorming of pigmentverschuivingen te voorkomen. Wij kunnen de huid diep uitreinigen (met een naaldje) op een steriele wijze, maar wij kunnen ook een stapje verder gaan… De basisbehandeling kan worden uitgebreid met een intensieve peeling met salicylzuur.