Huidtherapie na kanker

Huid- en oedeemtherapie na kanker (oncologische nazorg)

 

Binnen de huidige samenleving heeft de ziekte kanker nog steeds een grote impact. De prioriteit ligt daarom in het begin al gauw bij het genezen of zoveel mogelijk onder controle brengen van de ziekte.

 

Waar overigens tot op de dag van vandaag geen tot weinig aandacht aan wordt besteed, is dat veel patiënten na een oncologisch traject klachten erbij krijgen die daarbij een nog grotere impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven. Wanneer iemand niet op het juiste moment voorlichting krijgt over mogelijke complicaties met betrekking tot de huid kan je onnodig met klachten lopen die voorkomen hadden kunnen worden of beperkt hadden kunnen blijven. Er is echter namelijk een kans dat jaren later bepaalde complicaties zich alsnog ontwikkelen. Als deze verschijnselen worden genegeerd, kunnen de klachten verergeren.

 

Onderstaande klachten komen vaker voor dan we denken tijdens of na een oncologisch traject:

-       Lymfoedeem en fibrose

-       Bewegingsbeperkingen in bijv. de armen of schouder

-       Verklevende littekens

-       Radiatieschade bijv. hyperpigmentatie

-       Pijn

-       Contracturen

-       Haar- en nagelaandoeningen

-       Hand/voet syndroom

-       Acne / droge huid

-       Infecties

 

Welke rol kan een huidtherapeut spelen in de nazorg?

Een huidtherapeut is een paramedicus die de zieken en beschadigde huid behandeld, en samen werkt met huisartsen, dermatologen, fysiotherapeuten, diëtisten, podotherapeuten, ergotherapeuten en thuiszorg. De meeste zorgvragen van medische aard worden daarbij vanuit de zorgverzekering vergoed.

 

 

Mogelijke klachten gerelateerd tot de huid en oedeem kan de huidtherapeut behandelen. Tijdens een intakegesprek worden de klachten besproken, de huid geïnspecteerd en een persoonlijk behandelplan opgesteld. Littekentherapie, oedeemtherapie, oefentherapie of product advies voor haar en huid zijn hier voorbeelden van.