Alle vormen van acné

Acné is er echt in allerlei vormen, gradaties en kan voorkomen bij alle huidtypen. De meest bekende zijn dan doorgaans de ‘’jeugdpuistjes’’ die rondom de pubertijd ontstaan en soms wat langer aan kunnen houden. Hormoonwisselingen zijn hierin meestal de veroorzaker. Acné bij baby’s, acné door vervuilde stoffen, acné door de zon en door ‘’pulken’’ aan de huid zijn hele andere en minder bekende vormen. Het beeld lijkt niet altijd op elkaar, maar toch wordt het geschaald onder dezelfde noemer. Wat is daar dan aan te doen?


Soorten acné

Er zijn diverse acnésoorten. Graag leggen wij ze kort aan je uit.

 

Acné vulgaris

Deze acnésoort komt het meeste voor en is soms in combinatie met acné comedonica. Bij deze acnésoort zijn pustels, rode vlekjes, mee-eters (comedonen) en onderliggende talgbultjes te zien. Het ontstaat doorgaans in de pubertijd en kan daarna relatief lang aanhouden. Het is goed behandelbaar bij de huidtherapeut, maar soms is medicinale behandeling wenselijk. 

 

Acné comedonica

Een milde vorm van acné waarbij veel mee-eters (comedonen) zichtbaar zijn. Dit zijn kleine en verstopte porien die worden veroorzaakt door een teveel aan olie- en talgproductie, dode huidcellen en bacterien. Bij oxidatie (bij aanraking met zuurstof) kleurt het talg zwart. Dit is goed behandelbaar in de praktijk. 

 

Acné tarda

Dit is een vorm wat optreedt bij volwassenen, meestal na de leeftijd van 25 jaar. Ontstoken bultjes, puistjes, cysten en mee-eters (comedonen) zijn zichtbaar op het gezicht, de nek, borst en/of rug. De oorzaak ligt bij hormonale veranderingen, stress, verkeerde voeding en/of medicatie. 

 

Acné fulminans

Dit is een zeldzame en ernstige vorm van acné. Hevige ontstekingen op het gezicht, de borst en de rug zijn kenmerkend. Andere symptomen zijn koorts, gewrichtspijn, spierpijn en vermoeidheid. Dit komt door een overreactie van het immuunsysteem, bepaalde medicatie of supplementen. Het wordt behandeld door een arts. 

 

Acné conglobata

Ook dit is een zeldzame en ernstige vorm van acné die wordt gekenmerkt door grote en pijnlijke ontstekingen, abcessen en cysten. Dit wordt meestal gezien op de rug, borst en het gezicht. De oorzaak is onbekend. Behandeling vindt plaats door een arts. 

 

Acné mechanica

Acné door wrijving, druk of andere fysieke factoren op de huid wordt acné mechanica genoemd. Het dragen van strakke kleding, het gebruik van sportuitrusting of andere mechanische factoren zijn de veroorzaker. Het vermijden van de boosdoener telt als behandeling, samengaand met huidzorg. 

 

Acné excoriée des jeunes filles

Bij het veelvuldig plukken, pulken en krabben aan de huid, kan deze vorm van acné ontstaan. Korstjes, roodheid en eventueel enkele pustels of mee-eters zijn kenmerkend. De behandeling is dan ook het verminderen van het manipuleren van de huid in combinatie met verzachtende huidzorg. 

Behandeling en advies

De behandeling start met een intake in de praktijk. Hierin worden vragen over de gezondheid, gedrag en het beeld van de acné gesteld. Wanneer is het ontstaan? Wanneer wordt het erger, of blijft het hetzelfde? Samen proberen we te achterhalen waardoor de acné is ontstaan. En nog belangrijker, wat voor behandelplan hier het beste bij past.

 

Het behandeltraject wordt vervolg met een persoonlijk productadvies, gebaseerd op de huidconditie. Ook bespreken we wat jij zelf het beste kunt doen en hoe je de producten moet gebruiken. Aangevuld kunnen we de huid reinigen door onzuiverheden zoals pustels en comedonen weg te halen. Chemische peelings met verschillende zuren kunnen worden ingezet om de huid te verdunnen, talg op te lossen en de huidvernieuwing te bevorderen. 

 

Vergoedingen

Het intakegesprek is altijd gratis. Acnébehandelingen kunnen worden vergoed vanuit het aanvullende zorgpakket. Graag kijken wij met jou mee naar de zorgverzekering.