Lipoedeem

Lipoedeem wordt ook wel ''vetzwelling'' genoemd. Het is een aangeboren en chronische huidaandoening waarbij vetweefsel teveel vocht aantrekt en dit vasthoudt. Kenmerkend voor lipoedeem in de symmetrie. De vetverdeling is gelijkmatig verdeeld aan beide kanten van het lichaam. Vaak wordt het pas zichtbaar na de pubertijd. De binnenkant van de knieën, dijen, heupen, onderbenen en soms de onder- en bovenarmen kunnen zijn aangedaan met lipoedeem. Doorgaans gaat lipoedeem gepaard met overgewicht, daar waar afvallen lastiger is voor deze patiëntengroep. De volgende klachten zijn merkbaar: een pijnlijk, gezwollen gevoel in het aangedane deel, Een koud gevoel, last van moeheid en moeite hebben met lichamelijke inspanningen. 


De oorzaak

Helaas is de precieze oorzaak van lipoedeem niet bekend. Wel is het bekend dat bij de ontwikkeling van lipoedeem erfelijke factoren een rol kunnen spelen. Hiernaast begint of verergert lipoedeem bij hormonale wisselingen. Dit is bijvoorbeeld tijdens de pubertijd, na een zwangerschap of de menopauze. Kenmerkend is dat het vaak bij vrouwen voorkomt. 

 

Soorten lipoedeem

Lipoedeem kent drie stadia

 

Stadium 1: De huid is nog zacht en lijkt op panniculose (sinaasappelhuid). Dit stadium kan jarenlang bestaan en relatief hetzelfde blijven. De huid is hierbij nog zacht en vrij regelmatig van structuur. Wel is hier al duidelijk sprake van een maatverschil in boven- en onderlichaam. 

 

Stadium 2: De huid wordt harder en er ontstaan meer oneffenheden. De structuur wordt grover. Er is duidelijk sprake van panniculose en de omvangsverschillen met boven- en onderlichaam worden groter. 

 

Stadium 3: De vetstapeling wordt duidelijk zichtbaar en vooral op de benen. De benen kunnen van vorm veranderen. Door de continue druk op de lymfecapillairen kan lymfoedeem ontwikkelt worden.  

 

Kenmerken lipoedeem

Lipoedeem kenmerkt zich met name door het uiterlijk van de armen of benen. Hiernaast kunnen fysieke klachten ontstaan:

  • Snel vermoeide of zware benen
  • Gewrichtsklachten
  • Snel blauwe plekken en ontstekingen bij aanraking of stoten
  • Pijnklachten
  • Verslechterde doorbloeding of lymfestroom waardoor lymfoedeem kan ontstaan.